Ses Frekansı Nasıl Ölçülür

Ses Frekansı Nedir ?

Ses komşu moleküllerin saniyede belirli bir sayda titreşmeleri ve bunu birbirlerine aktarmaları ile oluşur ve yayılır. İşte bir saniyede oluşan titreşim sayısı sesin frekansıdır. Bu frekans birim olarak Hertz (Hz) ile ifade edilir. Örneğin, insan kulağının duyabildiği en bas ses 20Hz’dir ki bu da saniyede 20 titreşim demektir. Aynı biçimde, duyabildiğimiz en tiz ses olan 20kHz de saniyede 20.000 titreşime karşılık gelir. Yaşı belli bir olgunlukta olanlarımız günlük TV yayını başlamadan önce ekrana verilen yuvarlak test resmi ve ona eşlik eden sesi hatırlayacaklardır. Bu da 1kHz frekansıdır.

Tabiattaki bütün sistemlerin sahip olduğu bir tabii frekansı vardır. Bu sisteme dışarıdan herhangi bir titreşim verilirse, verilen titreşimin frekansı tabii frekansa eşit olduğunda rezonans denen hadise meydana gelir.

Ses Frekansı Nasıl Ölçülür
Titreşimin genliği artar. Mesela asma köprülerin belirli bir tabii frekansı vardır. rüzgar etkisiyle köprü sallanmaya başlayınca, frekansı tabii frekansa erişirse, köprü yıkılmaya kadar gider. ABD’de bulunan bir asma köprünün rezonans sebebiyle yıkılması tarihi bir vak’adır. Benzer şekilde masa üzerinde duran su bardağının da kendisine has bir tabii frekansı vardır. Bu frekansa eşit bir frekansta ses çıkarıldığında bardağın paramparça olması deneylerle görülmüş olaylardandır.
Sesin oluşması için bir titreşim olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu titreşim hareketi yayıldığı ortamda, denizdeki dalgalara benzer şekilde ilerler(ses dalgası).

Ses Frekansı Nedir?

Yandaki resimde özel bir görüntüleme sistemiyle bir ses aygıtından çıkan titreşimlerin nasıl dalga şekline dönüştüğü gösteriliyor. Bu dalgaları, titreşimin arttığı ve azaldığı noktaları gösternektedir. Tıpkı dalgaların yükselip alçaldığı gibi.

Sesin Frekansı: Ses dalgasının frekansını öncelikle grafik üzerinde bakarak görelim. Aynı süre içinda daha fazla dalga oluşturan sesin frekansı daha fazladır.
Tanım olarak ses frekansı şöyle tanımlanır: Saniyede oluşan ses miktarına frekans denir.

Frekans Dalgaları

Örneğin sivrisinek saniyede 600 defa kanat çırpar. Kuşlar ise saniyede 5 kanat çırpar. Sizce hangi canlının çıkardığı ses daha yüksek frekanslı olur?

Tabi ki saniyede daha fazla ses çıkarak sivri sineğin ses frekansı daha fazladır.
Sessin frekansı arttıkça incelir. Yüksek frekanslı sesler ise kalın seslerdir.

Sesin Genliği:
Ses genliği frekanstan farklıdır. Frekansta sesin tonu önemliyken genlik açısından sesin yüksekliğinin önemi vardır. Örneğin bir kamyonun ses genliği motosikletinkinden büyüktür.